Dansa och stå i smarta kompressionsstrumporSeptember 27, 2018December 2, 2019admin

Varför blir våra ben svullna när vi står upp mycket under arbetsdagen. Och hur kan du göra för att förhindra detta? Ett tips är att använda dig av stödstrumpor som hjälper dina vener i benen på vägen.

 

Står du mycket upp i ditt arbete? Dansar du sedan om kvällen? Då kan sköna och snygga stödstrumpor från Funqwear vara ett bra alternativ för dig. Det är nämligen så att om du står upp mycket och dessutom har anlag för åderbråck, ja då är det jättebra att använda sig av så kallade kompressionsstrumpor. Det finns massor av olika designer på strumporna, både mer sportiga varianter och de som är mönstrade.

 

Därför får vi svullna ben när vi står upp

Varför får man svullna ben egentligen? I en artikel i Expressen Hälsoliv går det att läsa om orsaker till detta. Något som kan vara bra att vara medveten om som dansare, eftersom ens ben då är väldigt viktiga. Om du står upp mycket under till exempel din arbetsdag, ja då kommer dina underben att bli marginellt större och det beror på att venerna (som ju är de blodkärl som transporterar tillbaka syrefattigt blod tillbaka till hjärtat) behöver hjälp av muskler för att kunna tömma sig effektivt. Men med åren kan klaffarna som stoppar blodet från att flöda i fel riktning bli sämre. Om du då redan har synliga åderbråck, alltså utbuktande vener, ja, då är benen i en högre riskzon när det kommer till svullnad. Om du alltså arbetar i stående position under större delen av dagen så är det smart att använda dig av stödstrumpor i klass 1, det minskar besvären och hjälper även venerna att göra sitt jobb. Stödstrumpor är inte bara för gamla tanter, även om de rävarna var smarta eftersom de började med användningen och gjorde det vanligt.

Ett enkelt sätt att kontrollera hur svullet benet är, är att se om man har så kallade pittingödem. Tryck pekfingret mot smalbenet och håll inne i några sekunder. Om gropen efter fingret finns kvar i flera sekunder är det ett tecken på mer omfattande svullnad – Expressen

 

Risker med svullnad

Man vill med andra ord inte ha ett ödem av något slag. Det är så att svullnaden är värd att hålla nere, det har ett egenvärde i sig. Svullnaden riskerar nämligen att ge olika symptom annars, som klåda, eksem, smärta vid beröring och stumhet samt värk. Inte särskilt trevligt med andra ord. Har du svullna ben så riskerar du även att lättare få bakterieinfektioner, bensår och så kallad rosfeber då hudens barriärskydd är sämre när det är utspänt. Immunförsvaret har även det svårare att nå fram genom svullen vävnad. Se därför till att ta hand om dina ben, oavsett om du dansar eller inte.

Svullnad kan även vara ett tecken på olika allvarliga sjukdomar som blodproppar, hjärtsvikt, njursvikt, leversvikt samt många fler. Kolla upp detta om du är orolig och har problem med svullna ben.

Läs mer om åderbråck och dess kostnader här och om sjukdomen lymfödem här.