Dansen kan ge skador för livetJanuary 15, 2013September 3, 2018admin

Dans är livet för många och med ett sådant intresse kräver en hel del träning för att bli duktig på elitnivå. Även om inte alla tjejer och killar har just den ambitionen så är det många som har det. De som vill dansa på elitnivå och få ställa upp i mästerskap får då lov att träna hårt varje dag, inte många dagar ägnas åt att ta det lugnt och vila upp sig. Modet som också genomsyrat de flesta danssporter är lätta tjejer som smidigt kan röra sig, är de av den tyngre modellen är det bantning som gäller. På det sättet kan man lätt hamna i en nedåtgående spiral vad gäller kropp och hälsa. Trots att många vet att hård träning kräver att man äter så pressas tjejer(och även killar men i lägre grad då de skall orka lyfta tjejerna) till att svälta sig själva. Tecken på att man stoppar i sig för lite energi när förbrukningen är hög är enligt Sveriges radios artikel:

  • Utebliven menstruation. Hårt pressade kroppar har svårt för att fungera normalt, oftast är det mensen som försvinner först när det både handlar om stress och intag av för lite kalorier. I det långa loppet är det barnlöshet och andra gynekologiska besvär som kan bli en biverkning.
  • Benskörhet, dels när man har östrogenbrist och idrottar för hårt så påverkar det skelettet negativt. Risken för skador blir alltså större och är oroväckande med tanke på de övningar som de utsätter kroppen för.

När man tränar så hårt är det absolut viktigt att ta in ett större antal kalorier om kroppen skall klara av träningen. För ömma leder så kan man få idrottsmassage i Stockholm och träna hälsosamt istället.