Vanliga skador hos ballerinorSeptember 23, 2019September 23, 2019admin

Baletten är en av de mest klassiska och eleganta dansstilarna, som genom tiderna varit mycket populär. På grund av balettens starka kulturella tradition har dansstilen strikta regler för hur dansen ska utföras och hur dansaren ska se ut. Det innebär att många dansare går i en strikt träning, där dess kroppar formas för att bli den perfekta och eleganta ballerinan. En strikt träning som frestar på både muskler, höfter och fötter.

I baletten finns fem stycken olika grundpositioner, som gör att både fötter, muskler och höfter hamnar i onaturliga lägen. Det här gör att många ballerinor får problem med linimentet i lederna, skelett och muskler. Inom baletten har den ideala dansaren långa och rörliga muskler, vilket både kan slita på musklerna och kan skapa spänningar i musklerna. Därför är det många ballerinor som använder stödstrumpor och värmekudde för att minska förslitningar på musklerna i vaderna. För dansarna är det viktigt att både minska obehaget i musklerna tillfälligt, samt för att förebygga framtida muskelskador.

Smärtor i höften

På grund av de onormala kroppspositionerna dansare utför, påverkar det i det långa loppet höfterna hos dem. De rotationer utåt som utförs gör att höfterna hamnar i ett läge som gör att linimentet som täcker höftkulan börjar luckras upp. Efter en lång karriär som ballerina är det därför vanligt att ha problem med höfterna, just för att det som ska skydda höftkulorna är sönderslitet. Det är som att sova i en säng utan stoppning och som endast har en ram och fjädrar. Avsaknad av liniment mellan höftkulan och höftbenet kan skapa stort obehag och mycket smärta. Inom baletten är tåspetsskor något som påvisar dansarens teknik och höga kompetens, då endast mycket duktiga dansare får använda dessa skor. Dock tåspetsskor medför en del obehag för dansaren och dessa skor kan dessutom orsaka skada hos ballerinan, för att de är inte ergonomiska för fötterna. Vid dans på tåspetsskor utsätts tårna för all kroppsvikt, likväl att de måste dämpa kraften från hoppen som ballerinan utför. Det gör att många dansare får smärta i tårna och uttänjda fotryggar. Det är förekommande att dansare tejpar och vadderar sina skor för att minska smärtan, dock kvarstår skadorna som dessa oergonomiska skor orsakar.